top of page

De Galaxy VS en ECOnversion mode™

Duurzaamheid zonder compromissen

Enige tijd geleden hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe Galaxy VS UPS systemen van Schneider Electric. Vanuit X-ICT zien wij dat veel organisaties te maken hebben met een afnemende belasting, als gevolg van het outsourcen van IT processen. Bij deze situaties komen wij vanuit X-ICT veel UPS systemen tegen, die verouderd zijn en bovendien een veelvoud van de benodigde capaciteit kunnen leveren. In deze gevallen is het rendement (efficiency) van de UPS zeer laag.
 

Rendement van een UPS
De ideale UPS heeft geen verlies en levert een rendement van 100%. Oudere UPS systemen halen dit bij lange na niet. Zeker niet als een oude UPS van 50kVA met bijvoorbeeld slechts 5kVA belast wordt. Deze UPS levert al een relatief laag rendement door verouderde technologie en ook nog eens als gevolg van een (te) lage belasting.

 

ups1.png
ups2.png

99% Rendement mogelijk?

De Galaxy VS heeft een ECO mode. In deze mode is een rendement van 99% mogelijk. In deze ECO mode vindt er geen dubbele conversie plaats. Dit betekent dat het rendement van de UPS wel hoog is, maar er geen filtering van de netspanning plaats vindt.


 

Vuile spanning

Naast het leveren van batterijspanning/noodstroom, dient de UPS ook als filter voor de aangeboden netspanning. Naast vervuiling vanuit het net, zijn er storingsbronnen, zoals röntgenstraling in ziekenhuizen, zware industriële installaties, maar ook ledverlichting, die voor verstoring zorgen. Een onzuivere (vuile) spanning is niet wenselijk voor IT apparatuur en is vaak de oorzaak van veel lastig verklaarbare stroringen. Om deze reden maken de betere UPS systemen gebruik van een dubbele conversie systeem. Hierbij wordt de aangeboden wisselspanning omgezet naar een gelijkspanning en vervolgens vindt er een tweede conversie plaats naar een (schone) wisselspanning. Bij een conversie vindt er altijd energieverlies plaats. Dit gaat vervolgens ten koste van het rendement. In de Double Conversion mode is met de Galaxy VS een rendement van 97% mogelijk.

ECOnversion mode™

Het voorgaande zorgt voor een keuze tussen; of een hoog rendement of een schone spanning. Schneider Electric heeft daarom een UPS ontwikkeld die naast de standaard dubbele conversie mode en ECO-mode een ECOnversion mode biedt. De belasting zal door de interne Bypass gevoed worden terwijl de omvormer stand-by staat. Bij deze instelling is er een rendement van 99% haalbaar, terwijl de belasting beter gefilterd wordt dan in de ECO-mode. Hierdoor is er geen omschakeltijd als er om moet worden geschakeld naar batterijmode bij een spanningsuitval. 

Deze combinatie zorgt er ook voor dat er aan de ingang een correctie krijgt waardoor het blind-vermogen nihil is. Tevens is deze oplossing geheel conform IEC 62040-3 Klasse 1 uitgangsspanning. Bij een UPS in online bedrijf is dat overigens de standaard. Schneider Electric is erin geslaagd deze norm te halen in ECOnversion mode™.


 

Investeringsaftrek

Investeren in een energiezuinig UPS systeem levert nu een nog groter financieel voordeel op. Niet alleen de energiekosten dalen, maar er kan ook een subsidie aangevraagd worden op de aanschafprijs van een UPS. Sinds 1 januari 2010 kan een beroep gedaan worden op de energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling van de ministeries van Financiën en Economische Zaken die wordt uitgevoerd door de Belastingdienst en het Agentschap NL (voorheen SenterNovem).

Om voor de investeringsaftrek in aanmerking te komen, mogen de verliezen niet groter zijn dan 5% bij een belasting van 50%, omgekeerd moet het rendement dan groter zijn dan 95%. Met een efficiëntie van 97% bij 50% belasting komen alle Galaxy VS systemen in aanmerking voor subsidie. Klik hier voor meer informatie over de regeling en de voorwaarden.

ups3.png
APC GalaxyVS Range
X-ICT in Zwolle

Over X-ICT

Wij zijn X-ICT

Sinds 2007 zijn wij een zelfstandig bedrijf, maar ons team heeft ruim 20 jaar ervaring. Met veel enthousiasme delen wij deze kennis met u tijdens een kennismakings- en/of adviesgesprek. Of kom eens kijken in onze showroom. U bent van harte welkom!

Onze mensen en de manier waarop zij onze relaties verder helpen maken X-ICT uniek. Onze klanten waarderen ons vanwege onze manier van samenwerken: ‘We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen’.

bottom of page