AdobeStock_636959816-aspect-ratio-1920-690

Brandpreventie

Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal branden in gebouwen ontstaan in een technische ruimte zoals een computerruimte. Ondanks dat de data van systemen doorgaans veiliggesteld is, heeft een brand in een computerruimte veel meer impact dan verwacht.

Als een (aanstaande) brand in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en direct geblust, dan zijn de gevolgen doorgaans zeer beperkt. Er zijn verschillende manieren om brand in je IT-omgeving te voorkomen. Dankzij moderne aspiratie- detectiesystemen bijvoorbeeld. Systemen die kleine monsters van de aangezogen lucht nemen. Deze systemen werken zeer nauwkeurig, al dan niet met een dubbele verificatie.

Wanneer er wel brand uitbreekt en je jouw apparatuur veilig wilt stellen, maken de door ons geleverde systemen gebruik van aan een veilig blusgas, zoals bijvoorbeeld Novec. Zo levert dit gas geen schade op aan de apparatuur en is bovendien veilig voor aanwezige personen in de ruimte. Doorgaans beperkt de schade zich hiermee tot het hervullen van de gascilinder.

Hellendoorn_X-ICT_Unicool_017_breed

Onderhoud van je detectie- en blusgassysteem

X-ICT onderhoudt voor veel relaties het detectie- en blusgassysteem. Meerdere malen per jaar ontvangen wij meldingen bij onze storingsdienst, soms midden in de nacht, dat er een blussing heeft plaatsgevonden. Je kan je niet voorstellen wat de gevolgen waren geweest zonder een dergelijk systeem! Dit bevestigt nog maar eens het belang van een geavanceerd detectie- en blusgassysteem. Er zijn meerdere oplossingen om een blusgassysteem te implementeren; zowel op rack- als op ruimteniveau.

Computerruimte inspecties

Wist je dat wij periodiek computerruimte inspecties uitvoeren? Brandpreventie is hierbij altijd een aandachtspunt. We stellen niet vast of er een detectie- en blusgassysteem aanwezig is, maar onderzoeken tevens of we de kans op een brand kunnen verkleinen. Denk hierbij maar aan onbeveiligde of verouderde stekkerdozen, loszittende verbindingen die vonken kunnen veroorzaken of de aanwezigheid van onnodig materiaal in de ruimte, zoals kartonnen dozen, die als brandstof kunnen dienen bij een beginnende brand.