
08-02-2024
Waarom jouw organisatie een noodstroomvoorziening nodig heeft
Zul je altijd zien: downtime door stroomuitval, net op het drukste moment van het jaar. Heb je nét je nieuwe machines op topsnelheid draaien? Weg stroom en daardoor downtime. Voor veel organisaties geldt dat stroomuitval eigenlijk altijd ongewenst is. Het productieproces moet continue blijven draaien zodat productiecapaciteit optimaal wordt benut. Juist daarom raden wij het gebruik van een UPS aan die de computeraansturing beschermt tegen stroomuitval. Maar wat is dit eigenlijk en wat is het belang ervan?
Wat is een UPS
UPS betekent Uninterruptible Power Supply. In het Nederlands is dit ook wel on-onderbroken stroomvoorziening of noodstroomvoorziening. Een UPS wordt aangesloten tussen een computer en een energiebron om ervoor te zorgen dat de elektriciteitsvoorziening niet wordt onderbroken als de netspanning geheel wegvalt. Het beschermt de computer tegen mogelijke schade als spanningspieken zich voordoen of als de stroom wegvalt. Hierdoor blijft de aansturing van productieprocessen en de continuïteit gewaarborgd.
Voorbeeld: distributieproces
Een geautomatiseerd distributieproces zit bomvol apparatuur die in geen geval uit mag vallen. Je moet er niet aan denken dat online bestellen niet meer mogelijk is terwijl klanten verwachten dat hun aankopen morgen geleverd worden. Of dat de robots voor orderpicken ineens massaal stilvallen. Daarom zijn zulke cruciale processen voorzien van meerdere UPS’en als noodstroomvoorzieningen. Bij pieken in netspanning of stroomuitval, neemt de UPS het over en blijft de energievoorziening op peil. Zo blijft alles zonder problemen draaien.
Problemen op het stroomnet
Ons elektriciteitsnetwerk in Nederland is in de regel erg betrouwbaar. Volgens Netbeheer Nederland werkt het energienet 99,995 procent van de tijd. Desondanks komen er jaarlijks meer dan 20.000 stroomstoringen voor die ook jouw organisatie kunnen treffen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld kortsluiting door graafwerkzaamheden en natuurgeweld door wateroverlast of blikseminslag. Maar dit is niet het enige wat er mis kan gaan. Piekbelasting in het elektriciteitsnetwerk ontstaat door het gelijktijdig opstarten van grote stroomverbruikers zoals machines en productieprocessen. Dit in combinatie met overbelasting van het net door de explosieve groei van wind- en zonneparken, maar ook door bijvoorbeeld de toename van elektrische auto’s. En dan kan zo maar alle stroom even uitvallen.
Te veel in de dataruimte
In een bedrijf kan het dus ook voorkomen dat stroom op een piekpunt komt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een organisatie flink groeit. Als de serverruimte niet meegroeit – of er geen rekening is gehouden met toekomstige groei – dan kun je het punt bereiken dat er meer storingen ontstaan. Dit soort storingen zijn natuurlijk extra vervelend wanneer je geen goedwerkende UPS hebt.
Voorbeeld: distributiecentrum supermarkt
Een geautomatiseerd distributieproces zit bomvol apparatuur die in geen geval uit mag vallen. Je moet er niet aan denken dat online bestellen niet meer mogelijk is terwijl klanten verwachten dat hun aankopen morgen geleverd worden. Of dat de robots voor orderpicken ineens massaal stilvallen. Daarom zijn zulke cruciale processen voorzien van meerdere UPS’en als noodstroomvoorzieningen. Bij pieken in netspanning of stroomuitval, pakt de UPS en blijft de energievoorziening op peil. Zo blijft alles zonder problemen draaien.
Vaak geen goede noodstroomvoorziening
Bedrijven en organisaties met veel datagebruik doen er dus goed aan om hun computers goed tegen stroompieken en uitval te beschermen. Logisch zul je denken. Toch komt het regelmatig voor dat bedrijven hun noodstroomvoorziening voor kritische processen niet goed op orde hebben. Vaak gebeurt dit onbewust omdat computergebruik is toegenomen, maar het aantal UPS’en niet is opgeschaald. Of omdat de levensduur van UPS’en inmiddels is overschreden en de bescherming daardoor onvoldoende is geworden. Of misschien zijn er geen UPS’en geplaatst. Hoe dan ook, bij twijfel is het verstandig om dit te laten controleren.
Kleinere organisaties
Niet alleen bij grote organisaties, maar ook bij kleinere bedrijven kan een stroomstoring voor grote problemen zorgen. Piekbelasting of stroomuitval maakt geen onderscheid in bedrijfsomvang en de kans is overal gelijk. Ook in de omgeving van kleinere organisaties worden graafwerkzaamheden uitgevoerd of is er noodweer. De waarde van computerdata is van groot belang voor hun bedrijfsvoering en downtime veroorzaakt stevige kosten. Onderschat daarom de waarde van goede bescherming met een UPS niet. Voorkomen is beter dan repareren.
Soorten UPS
Er zijn verschillende soorten UPS. Voor kleine ICT omgevingen is een enkelfase UPS-systeem doorgaans aan te raden. Voor grotere ICT infrastructuur raden we meestal een driefasen UPS-systeem aan. Hoe complexer een organisatie, hoe verstandiger het meestal is om meerdere UPS-systemen te installeren.
Wil je weten welke noodstroomvoorziening het beste is voor jouw organisatie? Het gaat hier vaak om maatwerk en is per situatie verschillend. Neem contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met je mee!