Hellendoorn_X-ICT_Unicool_028-aspect-ratio-1920-690

Koeling

Apparatuur in het datacenter of de serverruimte zorgt voor warmteontwikkeling. Om deze warmte aan de lucht te onttrekken, is koeling noodzakelijk. Helaas vergt koeling ook (veel) energie. Het is belangrijk dat de koeling betrouwbaar is, maar het terugdringen van energie is daarom doorgaans ook een belangrijk aandachtspunt.

Grofweg kan gesteld worden dat iedere kilowatt elektrisch opgenomen vermogen, tevens een kilowatt aan koelvermogen vergt om de warmte uit de lucht te onttrekken. Maak je gebruik van energiezuinige IT-apparatuur dan heb je minder koelcapaciteit nodig. Het energieverbruik van je koelsysteem hangt af van het type koelsysteem dat je hebt. Het meest ideaal is de toepassing van vrije koeling, maar dit kunnen we helaas niet altijd toepassen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om het energieverbruik terug te dringen. Zoals het gebruik van energie-zuinige Downflow- en InRow oplossingen van toonaangevende fabrikanten.

Hellendoorn_X-ICT_Unicool_021

Verduurzamen is noodzakelijk

Behalve dat een duurzaam koelsysteem helpt bij het terugdringen van kosten, dringt de overheid ook steeds vaker aan op verduurzamen. Er komen steeds meer maatregelen omtrent duurzaamheid bij. Onze adviseurs helpen je graag op het gebied van verduurzamen van koelsystemen en het terugdringen van energieverbruik en hoge onderhoudskosten.

Meer optimalisatie mogelijkheden

Het terugdringen van het energieverbruik stopt niet met het leveren van de koelinstallaties. Er zijn meer mogelijkheden om te optimaliseren. Zo werkt een koelinstallatie optimaal als we de warme en koude luchtstromen van elkaar scheiden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een verhoogde computervloer en het opsluiten van de lucht in koude- of warme gangen. Eigenlijk hetzelfde principe als bij een koelkast, waar we de deur telkens sluiten.

Betrouwbaarheid en schaalbaarheid

Het is belangrijk dat een installatie energiezuinig is, echter de betrouwbaarheid is minstens zo belangrijk. Uitval van de koelinstallatie kan resulteren in oververhitting van IT-apparatuur, waardoor deze uit kan vallen. Daarom past X-ICT in haar ontwerp op tal van punten redundantie toe, zodat er geen “Single Point of Faillure” ontstaat. Tevens zorgen wij ervoor dat uw koelinstallatie mee kan groeien op basis van uw capaciteitsbehoefte in de toekomst. Zo betaalt u niet voor koelcapaciteit die u nooit gaat gebruiken.