bellid-43-aspect-ratio-1920-690

08-02-2024

Wat doet monitoringsoftware in een serverruimte?

De betrouwbaarheid van IT-infrastructuur is voor iedere organisatie van groot belang. Goede monitoringsoftware is daarbij eigenlijk onmisbaar. Maar waarom eigenlijk? Wat kun je hier precies mee en wat zijn de grootste voordelen?

Wat is monitoringsoftware?

Monitoringsoftware helpt je IT infrastructuur. Vierentwintig uur per dag checkt deze of al je kritieke systemen nog werken. Als een probleem wordt gesignaleerd, dan ontvang je direct een melding. Zo signaleer je snel mogelijke problemen en is het makkelijker tijdig te anticiperen. Zo zorg je als ICT coördinator er gemakkelijk voor dat de organisatie blijft draaien.

Wist je dat X-ICT eigen monitoringsoftware heeft?

xictblog-foto-1

Dashboarding

Met een persoonlijk dashboard bepaal je zelf welke gegevens je belangrijk vindt en hoe die getoond worden. Kies met een paar klikken voor gewenste grafieken en data je wilt inzien. Zo heb je snel overzicht en beheer je gemakkelijk op afstand je industriële processen. Dankzij de veelzijdigheid bewaak je vele verschillende soorten apparatuur in het netwerk. Variërend van servers, werkstations, printers, routers, sensoren en meer. Van nagenoeg elk type netwerkapparaat met een IP-adres.

Real-time monitoring

Je kunt 24 uur per dag bekijken hoe het gaat met bijvoorbeeld het stroomverbruik van de serverruimte. Ook zie je bijvoorbeeld de databelasting van het interne netwerk. Dat is erg handig wanneer er ergens pieken ontstaan die duiden op ongewoon computergebruik. Zo signaleer je gemakkelijk storingen en of overbelasting en weet je de voortgang in een productieproces. Dreigt het mis te gaan met aansturing van een machine? Dan wordt er bijvoorbeeld een e-mail of een sms naar de juiste personen gestuurd.

Tijdbesparing op de werkvloer

Omdat monitoringsoftware nauwkeurig aangeeft wat er gebeurt in het netwerk, creëer je overzicht wat een aantal voordelen bij het beheer en onderhoud van IT met zich meebrengt. Het bespaart tijd tijdens het opsporen van storingen. De software signaleert het probleem en locatie en IT-personeel of monteurs kunnen direct beginnen aan de oplossing. Machines hoeven niet perse fysiek in de gaten worden gehouden. Er volgt automatisch een waarschuwing als er iets aan de hand is.

Inzichten op lange termijn

Je krijgt op de lange termijn een helder beeld van trends. Zo zie je bijvoorbeeld of bepaalde toename aan data is. Handig om op tijd te reageren wanneer er meer capaciteit nodig is. Zie je bijvoorbeeld dat één machine steeds meer en meer data nodig heeft? Dan kun je op tijd een extra kabel aanleggen die de hoeveelheid data in de toekomst aan kan. Dit soort uitbreidingen kunnen zo worden ingepland dat ze worden gedaan tijdens onderhoud dat er al is.

Wat doet X-ICT?

Wij helpen je aan de juiste monitoringsoftware in je serverruimte. Wij denken met je mee hoe de software moet worden ingericht, zodat jij als organisatie altijd de vinger op de plek legt waar op dat moment ook aandacht nodig is. De software wordt ingestemd op wat jij nodig hebt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.