Case DrieGasthuizenGroep

DrieGasthuizenGroep is volledig ‘in control’ als het gaat om UPS-systemen

driegastenhuis-2-aspect-ratio-1290-597

X-ICT ontzorgt haar relaties op het gebied van noodstroomvoorzieningen. Naast het leveren en implementeren van de systemen, biedt X-ICT aanvullende diensten, waarmee UPS systemen volledig “As a Service” kunnen worden afgenomen. Met name in de zorg is er veel behoefte aan deze oplossing. Hier vindt ons concept UPS4Care dan ook haar oorsprong.

De Zorginstelling DrieGasthuizenGroep wordt door X-ICT volledig ontzorgt op het gebied van UPS-systemen. Daarnaast is X-ICT sinds jaar en dag partner voor het inrichten van computerruimtes en de aanleg van netwerkbekabeling. Wij gingen op bezoek bij de DrieGasthuizenGroep in Arnhem en spraken daar met Hoofd-ICT Enrico Pas.

In dit interview leest u meer over de samenwerking tussen DrieGasthuizenGroep en hoe X-ICT als partner hen heeft voorzien van een passende UPS-oplossing.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van DrieGasthuizenGroep en jouw rol binnen de organisatie?

driegastenhuis-3

Enrico Pas: “Mijn rol binnen de DrieGasthuizenGroep is Hoofd ICT en dat doe ik inmiddels al ruim 8 jaar. We doen naast kantoorautomatisering ook zorgalarmering, camerabewaking, toegangscontrole en telefonie zowel vast als mobiel.”

“De DrieGasthuizenGroep is een ouderenzorginstelling die al bestaat sinds 1246
en is daarmee de oudste zorginstelling van Nederland. Er zijn vijf zorglocaties in Arnhem Noord, waar we woonzorg leveren. De bewoners wonen zelfstandig, in woongroepen of in een verpleeghuis.
Op een van onze locaties doen we ook eerstelijnsverblijf en daarnaast hebben we ook een thuiszorginstelling. Ons hoofdkantoor zit in het centrum van Arnhem gevestigd. Een aantal jaar geleden heeft X-ICT hier ook werkzaamheden uitgevoerd. Omdat dit een rijksmonument is mag er niets aan de wanden geplaatst worden, waardoor het datanetwerk onder de vloer moest komen te liggen. Een uitdaging die X-ICT niet uit de weg ging.”

Het interview gaat onder de foto verder

driegastenhuis-2

Naast netwerkbekabeling ondersteunt X-ICT jullie sinds een aantal jaren ook met UPS-systemen. Hoe belangrijk zijn UPS-systemen voor een zorginstelling als de DrieGasthuizenGroep?

Enrico Pas: “UPS-systemen zijn voor ons een absolute must. Zoals ik al eerder aangaf beheren wij ook de zorgalarmering, cameratoezicht, toegangscontrole en telefonie, dat gaat ook allemaal over IP. De switches en de SER-ruimte die we hebben en daarin is een UPS dus enorm belangrijk. Wij monitoren dan ook of UPS ‘up’ zijn en hoelang men nog op de batterijspanning door kan. Bij uitval van systemen moet dit opgevangen kunnen worden door een betrouwbare UPS. Uitval van systemen kan voor de zorgverlening cruciaal zijn.”

Dus de UPS is een essentieel product?

Enrico Pas: “Absoluut! Zeker voor de zorg continuïteit. Stel je voor dat de stroom een keer uitvalt en al onze systemen vallen uit. Dat kan natuurlijk echt niet. Doordat wij een onderhoudscontract hebben afgesloten met X-ICT en door de lange levensduur van de Lithium-Ion UPS’en zijn wij volledig ontzorgt op dit gebied. Mocht de stroom nu uitvallen, dan blijven onze systemen ongestoord doordraaien.”

In het verleden moesten UPS’en sneller vervangen worden omdat deze niet goed tegen hoge temperaturen in de patchruimte konden. Hoe is
jouw ervaring hiermee?

Enrico Pas: “Een aantal van onze locaties hebben problemen gehad met koeling omdat er geen airco of actieve koelsystemen aanwezig zijn in de patchruimtes. Dat betekent, en dat zagen wij ook terug in de monitoring, dat de levensduur van de batterijen verkort werd, naarmate de temperatuur toenam. Daarom zijn we op advies van X-ICT overgestapt naar de Lithium-Ion oplossing van Schneider Electric.”

Marc van Rijssen (X-ICT) licht toe: “Hiermee wordt de levensduur van de batterijen verdubbeld tot verdrievoudigd en daarnaast hebben de Lithium-Ion UPS-systemen nauwelijks tot geen actieve koeling nodig, omdat de temperatuur van deze batterijen tot 35°C op mag lopen. Dit betekent voor de DrieGasthuizenGroep een enorme kostenbesparing op vervanging van de geïnstalleerde batterijen (in het verleden moesten de vervangingen om de drie tot vijf jaar uitgevoerd worden). Daarnaast hoeft er niet meer geïnvesteerd te worden in koeling voor de UPS systemen. Door de lange verwachte levensduur van de batterijen (tot wel 10 jaar) en de uitgebreide garantie van de fabrikant (5 jaar inclusief de batterij), zijn de verbruikskosten van de deze systemen bijzonder laag.”

X-ICT heeft meegedacht en boden jullie een UPS-oplossing met een onderhoudscontract aan, zodat jullie snelle respons krijgen als er problemen zijn. Zijn jullie hiermee volledig ontzorgt?

Enrico Pas: “Dat is zeker ontzorging. Destijds heb ik zelf X-ICT proactief benaderd om de UPS-systemen eens langs te gaan om te kijken wat de status is, omdat wij zelf het overzicht kwijt waren. Daaruit is dit plan ook gelanceerd om in ieder geval structureel te kijken wat de status is en áls er iets is, er snel gehandeld kan worden. We zijn er op dit moment te klein voor om het zelf te borgen en daarom is een partner als X-ICT zeer prettig en een goede ondersteuning. X-ICT biedt ons een onderhoudscontract op basis van 7×24 uur met een on-site responstijd van 4 uur. De term ‘ontzorging’ komt zeker goed tot zijn recht binnen onze samenwerking.”

Dat is goed om te horen! Denk je dat er in de zorgsector behoefte is aan dat stukje ‘ontzorging’ op het gebied van UPS’en?

Enrico Pas: “Dat denk ik wel. Ik spreek ook veel collega-instellingen en niet iedere collega-instelling is helemaal ‘in control’ als het gaat om UPS’en. Met name op het gebied van ontzorgen en het bieden van continuïteit. Dus voor die zorginstellingen liggen er best veel uitdagingen en kansen op het gebied van UPS-ontzorging.”

Wilt u meer weten over UPS4Care? Bekijk de website of neem contact met ons op.

driegastenhuis-1

Enrico Pas, Hoofd ICT bij DrieGasthuizenGroep in Arnhem