Case Quooker

X-ICT implementeert shutdownsoftware bij Quooker

quooker-1-aspect-ratio-1290-597

De kokendwaterkraan van Quooker heeft zich, sinds de uitvinding in 1970 door Henri Peteri, ontwikkeld tot een onmisbaar item in vele keukens over de hele wereld. In het bedrijfspand in Ridderkerk werken dagelijks 350 mensen aan de productie, ontwikkeling, marketing en verkoop. Sinds 2020 maakt het Nederlandse familiebedrijf gebruik van geavanceerde shutdownsoftware van Schneider Electric, geïmplementeerd door X-ICT

Jaarlijks produceert Quooker honderduizenden Quooker-systemen. Vernieuwende en duurzame producten vragen om geavanceerde productieprocessen en een hoogstaande ICT-infrastructuur. Allistair Blonk, systeembeheerder bij Quooker: “IT is de backbone van onze organisatie. Als de systemen wegvallen komt het hele bedrijf tot stilstand.” Om te voorkomen dat productielijnen uitvallen en om downtime te minimaliseren worden systemen nauwlettend in de gaten gehouden met PIM+.

Downtime minimaliseren door middel van geautomatiseerd shutdown proces

Binnen Quooker wordt al geruime tijd gewerkt met de monitoringstool van X-ICT. “90 procent van onze systemen kunnen we monitoren in het PIM+ dashboard. Dat geldt voor de noodstroomvoorzieningen, maar ook voor de zonnepanelen op het dak en bijvoorbeeld de persluchtdruk”, legt Gert-Jan van der Lugt, manager facilities uit. IT-manager Viktor de Keijzer benadrukt het belang van de tool binnen Quooker: “Alle wereldwijde IT-processen lopen via Ridderkerk. Om dat goed te monitoren levert PIM+ ons waardevolle informatie op.”

De data die Quooker uit PIM+ haalt, stelt hen in staat om vroegtijdig te anticiperen. Echter, om het zekere voor het onzekere te nemen, draait sinds een aantal maanden shutdownsoftware PowerChute in de Ridderkerkse onderneming. Hiermee kan de impact bij uitval zo klein mogelijk gehouden worden. “Onze noodstroomvoorzieningen zijn van APC het was daarom een logische keuze om ook dit APC-pakket te gaan gebruiken”, legt Gert-Jan uit. Aan X-ICT de taak om de software te installeren.

De voordelen van gefaseerd uitschakelen en opstarten

Raymond Keegstra, consultant en expert in shutdownsoftware: “Samen met Quooker hebben we eerst de wensen in kaart gebracht. Op basis hiervan hebben we de software geïnstalleerd, geconfigureerd en geïmplementeerd.” Zeker dat laatste is maatwerk waarbij samen met Quooker goed is gekeken naar de huidige systemen. “De software analyseert namelijk de noodstroom. Komt deze onder een bepaalde waarde of is er een bepaalde tijd verstreken dan zorgt PowerChute ervoor dat de systemen gefaseerd en in de juiste volgorde worden afgesloten”, vertelt Raymond.

“Shutdownsoftware testen is best spannend.”

Naast gefaseerd afsluiten van systemen heeft de door X-ICT geïmplementeerde softwareoplossing een voor geconfigureerde opstartvolgorde. Functioneert de stroomvoorziening weer naar behoren dan worden de systemen stap voor stap in een vaste volgorde opgestart. Overbelasting wordt zo tot een minimum beperkt. Het softwarepakket van Schneider Electric draagt op deze manier bij aan de bescherming van gegevens en zorgt dat productieprocessen geen gevaar lopen.

In het weekend op locatie en stand-by

De voordelen van shutdownsoftware wegen ook op tegen de intensieve testfase. Gert-Jan: “Het down brengen van je omgeving om de software te testen is een van de lastigste dingen. Eigenlijk probeer je dat te vermijden. Maar eens in de zoveel tijd moet je kijken of alle systemen naar behoren functioneren. En daar hadden we nu de juiste partij voor.” De controlefase geeft Quooker niet alleen nuttige inzichten in de software, maar laat ook zien wat de juiste instellingen zijn op bijvoorbeeld noodstroomvoorzieningen en servers. Bovendien toont het aan dat IT mensenwerk is en blijft.

Goede bereikbaarheid, de bereidheid om mee te denken en de wil om bij te springen als dat noodzakelijk is. Gedurende de testrondes heeft Quooker ervaren dat X-ICT betrokken is bij het hele proces. Allistair Blonk: “Tijdens het inrichten van PowerChute waren ze in het weekend op onze locatie aanwezig en stand-by.” Voor Quooker was dat een geruststellende gedachte die ook zekerheid biedt voor toekomstige ontwikkelingen en systeemaanpassingen. “Ook al was de eerste test best even billen knijpen, we kunnen het pakket in de toekomst met een gerust hart gebruiken”, besluit Viktor de Keijzer.