Case Gemeente Hilversum

X-ICT bouwt moderne serverruimte in monumentaal gemeentehuis Hilversum

gemeentehilvesum-3-aspect-ratio-1290-597

Het bijzondere gemeentehuis van Hilversum is een monumentaal pand. En dat betekent dat er niet zomaar een serverruimte kan worden gebouwd. X-ICT werd ingeschakeld om een moderne serverruimte te bouwen die in het monumentale pand paste. Wil jij weten hoe we dat deden?

Verhuizing server naar nieuwe plek

Het gemeentehuis van Hilversum is gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect Willem Marinus Dudok. De serverruimte in dit kenmerkende gebouw kampte met vochtproblemen, onvoldoende vloeroppervlak en beperkte hoogte. Hierdoor was verhuizing naar een andere ruimte in hetzelfde pand noodzakelijk met nogal verstrekkende gevolgen. Naast verhuizing van alle apparatuur moest nieuwe stroomvoorzieningen en (glasvezel)bekabeling worden aangelegd. Daarnaast ook een nieuwe blusgasinstallatie en speciale koelsystemen worden aangelegd.

De tekst gaat verder onder deze foto

xictkast-gemeentehilversum

Nieuwe ruimte moet voldoen aan kritische eisen

Een nieuwe ruimte aanwijzen in het kenmerkende gebouw was niet eenvoudig. Het Raadhuis van Hilversum is namelijk een rijksmonument met specifieke eisen. Daarom was ook Team huisvesting en de monumentencommissie betrokken bij het project. X-ICT heeft onderzoek gedaan naar de beste mogelijkheden die passen binnen deze richtlijnen. Daarbij werd kritisch gekeken naar de impact op de architectuur van het gebouw. Uiteindelijk is gekozen voor een ruimte die voldoet aan alle andere kritische eisen.

Wat deed X-ICT?

gemeentehilvesum-2

X-ICT heeft een hypermoderne en toekomstbestendige ruimte opgeleverd. Het aantal

serverracks is verdubbeld en voorzien van de beste beveiliging. De apparatuur, de noodstroomvoorzieningen (UPS) en airco’s zijn van het toonaangevende merk Schneider Electric. De infrastructuur is redundant uitgevoerd. Dit houdt in dat bepaalde onderdelen (onder regie van een speciaal algoritme) dubbel of nog vaker zijn uitgevoerd. Zo blijft het geheel goed functioneren wanneer een onderdeel uitvalt. Hierbij is deels ook bestaande apparatuur door X-ICT opnieuw (her)gebruikt. De nieuwe ruimte (MER) is voorzien van een nieuwe blusgasinstallatie van het merk Ansul Solutions BV.

Gemeente Hilversum kan vertrouwen op hun IT-infrastructuur

De nieuwe serverruimte is in januari 2021 opgeleverd en daarna meteen in gebruik genomen.

“Een mooi moment voor een evaluatie. X-ICT denkt goed mee met de belangen van alle betrokkenen. Ook als het complex en uitdagend is door uitzonderlijk hoge eisen. Na oplevering controleert X-ICT 24/7 het functioneren van de apparatuur met IT-monitoringssysteem PIM+. Zo kan de gemeente Hilversum altijd vertrouwen op hun IT-Infrastructuur. Het project is van begin tot eind goed verlopen.”

Remco Hooijmans

adviseur ICT van gemeente Hilversum bij Gemeente Hilversum

Gemeente Hilversum

Hilversum is de mediastad bij uitstek. De grootste plaats in ’t Gooi heeft ruim 92.000 inwoners. Dagelijks werken zo’n 700 medewerkers op verschillende vakgebieden voor de burgers van de gelijknamige gemeente. In het Raadhuis van Hilversum heeft X-ICT een nieuwe MER gerealiseerd inclusief een blusgasinstallatie, noodstroomvoorzieningen, airco’s en bekabeling. Dit datacenter met IT-apparatuur van Schneider Electric voldoet aan de eisen van deze tijd en past bij de architectuur van het wereldberoemde gebouw uit 1931.