Case Waterschapsbedrijf Limburg

Waterschapsbedrijf Limburg maakt upgrade naar TIER III

waterschapsbedrijflimburg-aspect-ratio-1290-597

Het Waterschapsbedrijf Limburg is de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas. Het bedrijf zuivert het afvalwater dat afkomstig is van circa 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 Limburgse bedrijven die zijn aangesloten op het rioolstelsel.

Bij WBL werken ongeveer tweehonderd mensen op uiteenlopende vakgebieden: van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, civiele techniek en milieukunde tot humanresourcemanagement, communicatie en financiën. Ongeveer de helft daarvan is werkzaam in het kantoorgebouw in Roermond.

Upgrade naar TIER III datacenter

“Vijf jaar geleden is afgesproken dat de huisvesting van de procesautomatisering moet voldoen aan het beschikbaarheidsniveau Tier 3 zoals gedefinieerd door het Uptime Institute”, vervolgt vertelt IT coördinator Egbert Mans. Dit niveau schrijft een uptime van 99,982 procent en een redundantie van N+1 voor. “Bij Tier 3 moet alles ‘maintainable’ zijn; je moet een machine voor onderhoud kunnen uitschakelen zonder dat de processen hier hinder van ondervinden.” De ruimte in Roermond voldeed echter niet aan de eisen die Tier 3 stelt aan een datacenter.

wbl-1

Op de foto: Niels Velthuizen (Schneider Electric), Ton Robben (X-ICT) en Egbert Mans (WBL)

Op voordracht van datacenterspecialist X-ICT voerde Schneider Electric een ‘assessment’ uit om vast te stellen wat er moest gebeuren om van de lokale computerruimte een Tier 3-datacenter te maken. Mans: “Schneider Electric heeft toen een Programma van Eisen opgesteld en na een calculatie een neutraal rapport overhandigd. Hieruit bleek dat een Tier 3-datacenter met een relatief kleine investering betrekkelijk eenvoudig was te realiseren.”

Geen omkijken meer naar de stroomvoorziening

Dankzij het advies van Schneider Electric en de begeleiding vanuit X-ICT slaagde WBL erin om de lokale computerruimte zonder downtime op te waarderen naar een datacenter dat voldoet aan de Tier 3-eisen. “We hebben nu vijf jaar lang geen omkijken meer naar de stroomvoorziening”, stelt Mans tevreden vast. “Dat was ook de insteek van het project. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld ook de kantoorautomatisering en de procesbewaking meeliften op de Tier 3-voorzieningen.”

Monitoring van de datacentercomponenten

Mans en zijn collega’s hebben er wel een taak bij gekregen: het monitoren van de datacentercomponenten. In de oude situatie was de hostingpartner hier verantwoordelijk voor. “De technische ruimtes zijn nu bijvoorbeeld ook allemaal voorzien van dubbele airco’s, en die apparaten kunnen allemaal een storingsmelding afgeven die je wel moet opvangen”, aldus Mans. Om dit beheer te vereenvoudigen, zijn alle componenten aangesloten op PIM+, de monitoringsoftware van X-ICT.

Klik hier voor het complete interview wat is gepubliceerd op Datacenter Works.

wbl-2-square
wbl-5-square
wbl-7-square
wbl-6-square
wbl-4-square
wbl-3-square