Case Landstede Group

Toekomstbestendig onderwijs voor Landstede Groep

landstede_MBO2-aspect-ratio-1290-597

Voor de Landstede Groep met 44 vestigingen is goed onderwijs met een modern IT-netwerk essentieel. De 24.000 leerlingen en bijna 3.200 medewerkers kunnen niet zonder een goed wifi-netwerk. Daarom vroeg Landstede Groep aan X-ICT om 1.900 wifipunten en bijna 4 kilometer datakabel te vervangen. Lees hoe we dat deden.

Goede voorbereiding en planning

Werken in een onderwijsomgeving betekent een goede voorbereiding en planning. Het volledige netwerk kan namelijk niet zomaar worden platgelegd. Zowel studenten als medewerkers werken steeds vaker thuis, maar doen dit niet wekenlang. Daarom werden de werkzaamheden in delen vervangen. Ook moest er goed rekening gehouden worden met de functie en het gebruik van het gebouw. Er werden bijvoorbeeld op diverse locaties nog examens afgenomen, waar je niet even kunt binnenlopen om kabels te trekken.

Toekomstbestendige oplossing

Om makkelijk te kunnen anticiperen op uitbreidingen in de toekomst is er gekozen voor Multiduct tussen de patchkasten. Deze dikwandige buizen maken het blazen van extra glasvezelkabels mogelijk, zonder ingrijpende verbouwingen. Zo zijn eventuele uitbreidingen van de IT-infrastructuur makkelijk te realiseren. Samen met Axians zijn vervolgens de nieuwe access points aangesloten op het netwerk.

Keuze voor specialisme van X-ICT

“Aangezien X-ICT al jaren vaste partner is op het gebied van bekabeling, was het een logische keuze om ze ook te vragen voor dit omvangrijke project. Het is voor ons heel belangrijk dat de IT-voorzieningen vlekkeloos functioneren. De keuze voor specialisme van X-ICT was daarbij logisch, want zij werken al jaren naar volle tevredenheid voor Landstede. Ze kennen onze locaties en staan voor je klaar als je ze nodig hebt”, aldus Jacco, Hoofd ICT en Informatiemanagement & Communicatie en Marketing van Landstede Groep.

“De mensen van X-ICT staan voor je klaar, als je ze nodig hebt.”

Jacco Heikoop

Landstede Zwolle bij Landstede Group

Het project loopt gewoon goed

De vernieuwing van de ICT-infrastructuur binnen Landstede Groep is geen eenvoudig klusje. Zo’n 1.900 wifipunten en bijna 4 kilometer op 44 locaties is omvangrijk. Zeker als dit binnen een strakke deadline moet gebeuren. Er was geen ruimte voor vertragingen aangezien het volgende leerseizoen na de deadline weer zou beginnen. “Ondanks onvoorziene omstandigheden door Corona zijn we binnen de onderwijsinstelling zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden. Het project verliep gewoon goed”, aldus Jacco van Landstede Groep.

Over Landstede Groep

Landstede Groep is een onderwijsorganisatie met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. De instelling heeft onder andere locaties in Harderwijk, Dronten, Kampen, Lelystad, Raalte en Zwolle en biedt naast voortgezet onderwijs ook mbo-opleidingen in alle denkbare richtingen. X-ICT heeft nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd en de access points vervangen.