Case VPRO

Monitoring bij VPRO: meer inzicht in stroomverbruik

vpro-rectangle-big-aspect-ratio-1290-597

VPRO deelt een gebouw en de data infrastructuur met andere omroepen. Het is daardoor lastig om overzicht te krijgen in het beheer van hun IT-faciliteiten en kostenverdeling. Het was aan X-ICT om hen praktische inzichten te geven met behulp van monitoring. Hoe deden we dat?

Niet voldoende inzicht in stroomverbruik

De VPRO, NTR en BNNVARA waren oorspronkelijk gevestigd in verschillende gebouwen. Door ruimtegebrek groeiden de omroepen naar elkaar toe en uiteindelijk is hun huisvesting één gebouw geworden. De verschillende omroepen maken gebruik van één serverruimte die in de loop van de tijd ook nog werd uitgebreid. Hoe houd je in zulke omstandigheden overzicht in het beheer van data? En hoe verdeel je de kosten naar rato? Tijd om in kaart te brengen wat het dataverbruik is van de verschillende omroepen. En met elkaar eerlijk voor het stroomverbruik te betalen.

Monitoringsoftware dankzij X-ICT

Er werd gekozen om de monitoringssoftware PIM+ van X-ICT te implementeren. Dit brengt alle activiteiten op verschillende IP-adressen in kaart en geeft dit weer in een overzichtelijk dashboard. Zo ontstaat inzicht in het datagebruik van de diverse omroepen en hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt. Ook zijn grote stroompieken direct te herleiden. Een ideale oplossing voor eerlijke verrekening van de energiekosten als ook het herleiden van verbruik door de verschillende partijen.

Nog meer voordelen

De monitoringsoftware signaleert storingen waardoor de IT-afdeling die sneller kan oplossen. Er gaat geen tijd meer verloren met het opsporen ervan. Voorheen werden zulke storingen pas opgemerkt als personeel het meldde. Nu kan de IT-afdeling gelijk aan de slag met de oplossing. De monitoringssoftware geeft ook inzichten in mogelijke knelpunten in hun IT-infrastructuur. Zo anticiperen zij vroegtijdig op mogelijke oorzaken van storingen. Het grote voordeel is dat computertaken en andere processen hierdoor niet gauw stil komen te liggen.

“Het geeft een helder en overzichtelijk, actueel overzicht. Het helpt mij om de maandelijkse kosten van het stroomverbruik in kaart te brengen.”

Mattijs de Ruijter

hoofd ICT en Algemene zaken VPRO bij VPRO

Over VPRO

De VPRO is een onafhankelijke mediaorganisatie, die we kennen van bekende televisieprogramma’s waaronder Tegenlicht, de Avondshow met Arjen Lubach, Argos en Buitenhof. Het doel is om kijkers en luisteraars een breder perspectief op de wereld te geven.