top of page

BLOG

Waarom is computerruimte koeling nodig?

Waarom is computerruimte koeling nodig?

De IT apparatuur in een computerruimte of datacenter verbruikt stroom en geeft warmte af. Hoe lager het stroomverbruik, hoe lager de warmte afgifte. In principe kunnen we stellen dat een Kilowatt aan stroomverbruik een Kilowatt koelvermogen vergt om de warmte aan de lucht te onttrekken.

Een computerruimte zonder koeling?

Een computerruimte of serverruimte zonder koeling is een groot risico voor uw apparatuur. Een te hoge temperatuur of een sterk wisselende temperatuur is namelijk zeer nadelig voor de levensduur voor IT-componenten en bijvoorbeeld ook voor de UPS. Als de temperatuur in een ruimte of in het IT-rack te hoog op loopt, dan zal apparatuur uitvallen (of zich zelf uitschakelen om schade te voorkomen). Uiteindelijk resulteert dit in downtime en schade aan apparatuur. Om deze reden worden de meeste installaties opgebouwd met meerdere koelsystemen, zodat het uitvallen van een enkel koelsysteem geen directe gevolgen heeft op de continuïteit.

Wat is een ideale temperatuur voor een computerruimte?

In het verleden werden computerruimtes onder de 20°C gekoeld. Koelsystemen waren destijds ook nog eens minder efficiënt, waardoor er onnodig veel energie werd gebruikt. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder energie het vergt om de ruimte (racks) te koelen. Voor de meeste apparatuur is 25°C een prima temperatuur en is zelfs een graatje extra geen probleem. Als de UPS in de computerruimte staat, dan bepaalt deze vaak de temperatuur in de ruimte. Dit heeft te maken met de levensduur van de (loodzuur) batterijen. Boven de 25°C wordt de levensduur van de batterijen (sterk) beperkt. Uitzondering hierop zijn UPS systemen met Lithium-ion batterijen.

Is dit het enige waarmee rekening wordt gehouden?

Minstens zo belangrijk is een constante temperatuur. Een sterk wisselende temperatuur is niet goed voor de levensduur voor de aanwezige apparatuur. Het is ook een teken dat de koude en warme luchtstromen niet goed gescheiden zijn en/of dat het koelsysteem niet goed functioneert, c.q. de geleverde koelcapaciteit niet aansluit bij de benodigde koelcapaciteit.

Wat kun je hier aan doen?

Het begint met het optimaal scheiden van koude en warme lucht, zodat vermenging wordt voorkomen. De meeste eenvoudige manier is het plaatsen van blindpanelen in de racks. Een stap verder is het opsluiten van de koude (of warme) lucht door middel van een Corridor of Hot/Cold Cube. De lucht blijft langer op de gewenste temperatuur, waardoor de koeling minder vaak inschakelt. De temperatuur blijft op een constant(er) niveau en het bespaart energie.

Minstens zo belangrijk om te kijken naar de benodigde koelcapaciteit. Less is More! Te veel koelcapaciteit zorgt voor een onrustig temperatuurverloop en zorgt bovendien voor storingen en grote schade aan het koelsysteem. Het komt vaak voor dat er een aanname wordt gedaan over de benodigde koelcapaciteit, maar dat in de praktijk blijkt dat het systeem niet goed functioneert als gevolg van over capaciteit.

Geavanceerdere koelsystemen zijn beter regelbaar. Basis koelsystemen werken bijvoorbeeld met een aan/uit schakeling. Loopt de temperatuur te ver op dan schakelt de volledige koelcapaciteit aangesproken om de temperatuur te reduceren. Geavanceerdere koelsystemen werken met een toerental regeling en zijn in staat om kleine compensaties uit te voeren. Dit levert een veel constanter temperatuurverloop op en levert tevens een energiebesparing op.

Is iedere koeloplossing overal toe te passen?

X-ICT levert koeloplossingen voor een enkele kast tot datacenter oplossingen. Het begint soms met een kleine ventilator in een kleine patchkast. Bij een computerruimte met een zeer gering aantal racks wordt vaak gekozen voor een koelsysteem in de kast of indien er een verhoogde computervloer kan worden gerealiseerd dan is een compacte Downflow oplossing vaak een goede oplossing.

Naarmate het aantal racks toeneemt, inclusief de toename in koelcapaciteit dan zijn geavanceerdere systemen steeds interessanter, zoals het realiseren van Cold Corridors en het toepassen van de genoemde regelbare (Inverter) systemen. Naast DX (Direct Expansion) wordt er vaker gekozen voor (CW) Chilled Water systemen of en combinatie van beide. Op een gegeven moment wordt (indirect) vrije koeling ook interessant. Iedere koeloplossing is niet overal toe te passen, maar wij kunnen wel voor iedere situatie een passende koeloplossing bieden.

Doet X-ICT dit allemaal zelf?

Als X-ICT verzorgen wij het ontwerp voor de complete computerruimte. Bij het onderdeel koeling betrekken onze partner UniCool. Vanuit X-ICT ontwerpen wij het concept op hoofdlijnen en schakelen UniCool in voor de detail engineering. Soms levert dit ook nog wel eens nieuwe inzichten op en daarnaast weten wij ook zeker dat het ontwerp op koeltechnisch gebied ook zonder problemen gerealiseerd kan worden.

Hoe ziet de samenwerking met UniCool er verder uit?

Zoals gezegd betrekken wij vanuit X-ICT de specialisten van UniCool bij het (uit)detailleren van het koelsysteem. Daarnaast moet het systeem ook geïnstalleerd worden bij de opdrachtgever en dat verzorgen zij voor ons. Eenmaal opgeleverd verzorgt UniCool ook het onderhoud van het koelsysteem. Hierin zit zowel voor ons als onze (eindklant)klant een extra borging. Eén partij die betrokken is geweest bij het ontwerp, tevens de installatie heeft gebouwd en het onderhoud uitvoert.

Meer weten over serverruimte koeling?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

X-ICT in Zwolle

Over X-ICT

Wij zijn X-ICT

Sinds 2007 zijn wij een zelfstandig bedrijf, maar ons team heeft ruim 20 jaar ervaring. Met veel enthousiasme delen wij deze kennis met u tijdens een kennismakings- en/of adviesgesprek. Of kom eens kijken in onze showroom. U bent van harte welkom!

Onze mensen en de manier waarop zij onze relaties verder helpen maken X-ICT uniek. Onze klanten waarderen ons vanwege onze manier van samenwerken: ‘We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen’.

bottom of page