PROJECTCASE

  • xictbv

X-ICT bouwt een toekomstbestendige MER in Dudokgebouw van de Gemeente Hilversum


Datacenter met IT-apparatuur van Schneider Electric voldoet aan de eisen van deze tijd en past bij de architectuur van het wereldberoemde gebouw uit 1931

De tekst gaat verder onder deze foto

Hilversum is de mediastad bij uitstek. De grootste plaats in ’t Gooi heeft ruim 92.000 inwoners.


Dagelijks werken zo’n 700 medewerkers op verschillende vakgebieden voor de burgers van de gelijknamige gemeente. In het Raadhuis van Hilversum heeft X-ICT een nieuwe MER gerealiseerd inclusief een blusgasinstallatie, noodstroomvoorzieningen, airco’s en bekabeling.
Het gemeentehuis van Hilversum is gebouwd naar een ontwerp van de toenmalige stadsarchitect en directeur van de dienst publieke werken; Willem Marinus Dudok. De locatie van de MER in het kenmerkende gebouw voldeed al enige tijd niet meer aan de eisen. Remco Hooijmans, adviseur ICT binnen de gemeente Hilversum: “Om meerdere redenen wilden we de MER graag op een andere locatie. Dat had onder andere te maken met vochtproblemen, beschikbare vloeroppervlak en de hoogte van de ruimte.”


Een betrouwbare partner die goed kan samenwerken

In het gemeentehuis is X-ICT in het verleden onder andere verantwoordelijk geweest voor: de levering, installatie en controle van de noodstroomvoorziening (UPS) van Schneider Electric, een verplaatsing van serverapparatuur en de levering en het jaarlijkse onderhoud aan het IT-monitoringssysteem PIM+. Toch was het niet alleen deze ervaring waardoor X-ICT werd betrokken bij de plannen. “We waren op zoek naar een betrouwbare partner. Een die goed kon samenwerken met bijvoorbeeld onderaannemers”, legt Remco uit. Een nieuwe MER op een andere locatie betekent ook het plaatsen van een blusgasinstallatie, nieuwe stroomvoorzieningen, (glasvezel)bekabeling en koelingen. Remco: “X-ICT kon ons het totaalpakket bieden waarnaar we op zoek waren.”“X-ICT is van de eerste schetsen tot en met de bouw

en van de inrichting tot en met de verhuizing bijzonder flexibel.”


Een toekomstbestendige serverruimte

Het Raadhuis van Hilversum is een rijksmonument. Naast de aannemer waren daarom ook de

monumentencommissie en het team verantwoordelijk voor de huisvesting van de gemeente betrokken bij het project. “We hebben ter plaatse onderzocht wat de mogelijkheden waren”, vertelt Tjarko de Ridder, projectleider bij X-ICT. “Daarbij is ook kritisch gekeken naar de mogelijke invloed op de architectuur van het gebouw.” De plannen zijn uiteindelijk door alle betrokken partijen kritisch tegen het licht gehouden.


Onzichtbaar aan de buitenkant is in een bijgebouw een nieuwe MER geplaatst. “Nieuwbouw heeft als voordeel dat we goed kunnen aansluiten bij de wensen van de gemeente”, vertelt Tjarko. Zo heeft X-ICT een toekomstbestendige ruimte opgeleverd. De MER is gebouwd op de groei en beschikt over de modernste beveiligingstechnieken. De infrastructuur van het datacenter is redundant uitgevoerd. Deels is daarbij de reeds aanwezige apparatuur door X-ICT verhuisd naar de nieuwe locatie. Tjarko: “We hebben de capaciteit van het aantal serverracks van Schneider Electric verdubbeld en ook noodstroomvoorzieningen (UPS) en airco’s van het merk geplaatst. Daarnaast is de MER voorzien van een nieuwe blusgasinstallatie.”


Voor X-ICT houdt het niet op bij oplevering

De nieuwe MER wordt sinds januari 2021 gebruikt en binnen het gemeentehuis ervaren ze dat het werk voor X-ICT niet stopt bij oplevering. Remco Hooijmans: “Ze kijken na verloop van tijd toch ook even of de apparatuur naar behoren functioneert, bijvoorbeeld of de koelinstallatie goed is afgesteld.” Het project is van begin tot eind goed verlopen. De adviseur ICT kan dan ook tevreden terugkijken: “X-ICT heeft zich van de eerste schetsen tot en met de bouw en van de inrichting tot en met de verhuizing bijzonder flexibel opgesteld. Ze denken goed mee met alle betrokken partijen.”
283 weergaven0 opmerkingen