PROJECTCASE

  • xictbv

X-ICT realiseert nieuwe IT-infrastructuur voor Bolletje

Bouw en inrichting van de MER inclusief bekabeling in slechts een paar maanden!


Bolletje BV is de bekendste bakker van Nederland. Het familiebedrijf, opgericht in 1867, maakt naast beschuit onder andere crackers, koekjes en kruidnoten. In verband met de behoefte aan extra productiecapaciteit in de fabriek in Almelo moest de IT-infrastructuur verplaatst worden.

X-ICT nam niet alleen de bouw en inrichting van de Main Equipment Room (MER) voor haar rekening, maar verving binnen een strakke planning ook de bekabeling.


Het verhuizen van je IT-infrastructuur is niet iets wat je iedere week even doet. Toch was het voor Bolletje noodzakelijk om de MER te verplaatsen. Harry Lentferink, ICT-manager bij Bolletje: “In verband met de uitbreiding van de productiecapaciteit, moest de computerruimte verplaatst worden.” Voor Bolletje betekende dit een nieuwe MER op een andere locatie en aangepaste bekabeling.


Strakke deadline

Als specialist in het opzetten en inrichten van serverruimtes en datacenters en het aanleggen van netwerkbekabeling sloot de expertise van X-ICT naadloos aan op de behoefte van Bolletje. Toch kijkt de fabrikant ook naar andere zaken. “We waren op zoek naar een flexibele partij die afspraken nakomt. Een die zorgt voor voortgang door de schouders eronder te zetten. In het begin tast je dat af, maar we merkten al snel dat het goed zat”, legt Harry Lentferink uit. Ervaring, daadkracht en aanpassingsvermogen gecombineerd met een goed voorstel deed Bolletje besluiten om X-ICT in te schakelen.
Frank Sterk, projectleider bij X-ICT: “We zijn na de eerste gesprekken in het voorjaar begonnen met het opstellen van een plan van aanpak en het in kaart brengen van de specifieke wensen en eisen. Bolletje gaf daarbij duidelijk aan haast te hebben. Dat is natuurlijk geen probleem, daar houden we van.” De MER diende halverwege juli operationeel zijn en dat is een strakke deadline, erkent ook Lentferink: “Het was best kort dag, maar dat kon ook niet anders. Bij het aanleggen van de nieuwe bekabeling moest namelijk de hele fabriek een weekend van het stroom. De productie ligt dan stil en dat doen we bij Bolletje bijna nooit.”

“Projectmanagement van X-ICT is heel sterk, ze zitten er bovenop” - Harry Lentferink, ICT Manager bij Bolletje


Samenwerken

Met de korte doorlooptijd in het achterhoofd heeft het team van X-ICT daarom eerst de nieuwe IT-ruimte van Bolletje gebouwd en voorzien van serverkasten, blussysteem en een Uniflair koeling van UniCool. Daarnaast is de MER voorzien van noodstroomvoorzieningen (UPS), stroomverdeelsystemen (PDU) en een service bypass panel, geleverd door Schneider Electric. Tenslotte is de monitoringstool PIM+ geïmplementeerd, waarmee de IT-infrastructuur in de gaten gehouden kan worden.

Tijdens het stroomloze weekend is vervolgens de bekabeling aangepakt. Frank Sterk: “Acht van onze medewerkers hebben datakabels verlegd of vervangen. Tegelijkertijd heeft installatiebedrijf Assink-Weustink de benodigde elektra onder handen genomen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de verbindingen kloppen en werken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je op maandag voor verrassingen komt te staan.”

Ondanks een strakke planning en de coronamaatregelen op de werkvloer is de bekabeling succesvol afgerond. Over de samenwerking is Lentferink bijzonder te spreken. “Tijdens het stroomloze weekend zijn er ook andere partijen aan het werk. Dat vraagt de nodige flexibiliteit. Het is mooi om te zien dat iedereen rekening met elkaar houdt en niet te beroerd is om een ander te helpen. Het team van X-ICT begrijpt heel goed dat het project af moet en gaat dan niet op hun strepen staan.“


Tevreden met het eindresultaat

De nieuwe MER inclusief inrichting en bekabeling draait inmiddels alweer een paar weken.

Harry Lentferink is blij met het eindresultaat en kijkt tevreden terug op het project. “Het blijkt dat het projectmanagement van X-ICT heel sterk is. Ze zitten er bovenop, hebben korte lijnen en komen afspraken na.” Volgens de ICT-manager geldt dat overigens niet alleen voor de grote lijnen. “Ook kleine wijzigingen die we bij Bolletje vooraf niet hadden voorzien, worden gewoon snel opgepakt”, besluit hij enthousiast.


586 weergaven0 opmerkingen