PROJECTCASE

  • xictbv

Locaties van Landstede Groep voorzien van glasvezel en nieuwe access points

1.900 wifipunten en bijna 4 kilometer glasvezel voor toekomstbestendig onderwijs

X-ICT Landstede Zwolle
Landstede MBO in Zwolle (Foto: RTV Oost)

Landstede Groep is een onderwijsorganisatie met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. De instelling heeft onder andere locaties in Harderwijk, Dronten, Kampen, Lelystad, Raalte en Zwolle en biedt naast voortgezet onderwijs ook mbo-opleidingen in alle denkbare richtingen. In 2020 heeft X-ICT nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd en de access points vervangen. Als school van deze tijd is een modern netwerk van essentieel belang. Bijna 3.200 medewerkers en 24.000 vo-leerlingen en mbo-studenten op ruim 44 vestigingen kunnen niet zonder een goed wifi-netwerk. Jacco Heikoop, Hoofd ICT en Informatiemanagement & Communicatie en Marketing a.i. bij Landstede Groep: “Met zoveel gebruikers in de schoolgebouwen is het voor ons heel belangrijk dat de IT-voorzieningen vlekkeloos functioneren.” X-ICT werkt al jaren naar volle tevredenheid voor Landstede

Om alle gebruikers voldoende bandbreedte te bieden, is in 2020 besloten om de hardware te vernieuwen en de access points en databekabeling te vervangen. Aangezien X-ICT al jaren vaste partner is op het gebied van bekabeling was het een logische keuze om ze ook te vragen voor dit omvangrijke project. “X-ICT werkt al jaren naar volle tevredenheid voor Landstede Groep. Ze kennen onze locaties en staan voor je klaar als je ze nodig hebt”, vertelt Heikoop. “Als specialist waren ze voor ons de partij om het glasvezelnetwerk te vernieuwen en de access points te vervangen.”


“De mensen van X-ICT staan voor je klaar, als je ze nodig hebt.”

- Jacco Heikoop, Landstede Zwolle

1.900 access points en 4 kilometer glasvezel

Werken in een onderwijsomgeving betekent een goede voorbereiding. Ook al werd er, als gevolg van de coronapandemie, door zowel studenten als medewerkers thuisgewerkt, het netwerk kan niet zomaar platgelegd worden. “Samen met Landstede hebben we de vestigingen bezocht en in kaart gebracht waar de glasvezelverbindingen vervangen moesten worden en waar de patchkasten staan”, legt Gerard Petter uit. De projectleider van X-ICT heeft met die informatie een planning opgesteld voor het vernieuwen van de 1.900 toegangspunten en het trekken van zo’n 4.000 meter glasvezel.


In de zomer van 2020 is het team gestart met het vervangen van de access points en het vernieuwen van de glasvezelkabels op de locaties. X-ICT heeft hiervoor een toekomstbestendige oplossing gekozen. Tussen de patchkasten wordt namelijk multiduct gebruikt. Deze dikwandige buizen zijn zeer geschikt voor het blazen van glasvezel en hebben als voordeel dat eventuele uitbreidingen makkelijker te realiseren zijn. Samen met Axians, verantwoordelijk voor het vervangen van de hardware, zijn vervolgens de nieuwe access points aangesloten op het netwerk.


Het project loopt gewoon goed

Als gevolg van corona was het niet druk in de schoolgebouwen. Toch hebben alle partijen wekelijks rond de tafel gezeten. Petter: “Niet alleen ons werk moest goed op elkaar afgestemd worden, ook hadden we te maken met examens op bepaalde locaties. Je kunt dan niet even naar binnen lopen.” Naast typische onderwijsactiviteiten waren sommige gebouwen als gevolg van de lockdown gesloten waardoor de ICT’ers niet direct aan de slag konden.


De vernieuwing van de ICT-infrastructuur binnen Landstede Groep mag dan als gevolg van onvoorziene omstandigheden wat langer duren, binnen de onderwijsinstelling zijn ze zeer tevreden over de werkzaamheden. “We zitten in de afrondende fase en het project loopt gewoon goed. De core business van X-ICT is bekabeling en dat kun je merken. Ze leveren hoge kwaliteit. Dat ze hier al jaren rond lopen, zegt natuurlijk ook wel iets”, besluit Jacco Heikoop.

352 weergaven0 opmerkingen