top of page

BLOG DUURZAAM KOELEN 

Voor iedere situatie een unieke oplossing waar u geld mee bespaart

Duurzaam koelen in de serverruimte

Door Marc van Rijssen

Bij het verwerken van data in de serverruimte komt veel warme lucht vrij. Deze warme lucht wordt gegenereerd door de in de serverruimte opgestelde IT apparatuur zoals servers, switches en routers. Deze systemen zijn over het algemeen 24/7 in bedrijf. Om goed te kunnen functioneren heeft deze apparatuur koud (koel) lucht nodig. Het koelen van de serverruimte door het onttrekken van warmte, vergt veel energie. Min of meer kan gesteld worden dat iedere Kilowatt aan IT belasting overeenkomt met één Kilowatt aan benodigde koelcapaciteit. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van energie, en dus kosten, op gaat aan het koelen van de serverruimte.

Verschillende manieren om een serverruimte te koelen

Er zijn veel manieren om een serverruimte te koelen. In ons advies kijken wij enerzijds naar de meest energiezuinige oplossing, maar zeker ook naar de kosten per Kilowatt koelvermogen. In algemene zin zien wij vanuit X-ICT de benodigde koelcapaciteit dalen bij onze relaties. Apparatuur wordt energiezuiniger en behoeft daardoor minder koeling. In veel gevallen staat er daardoor ook minder fysieke IT apparatuur in de serverruimte.

Het meest ideaal is een vorm van vrije koeling, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de temperatuur van de (gratis) buitenlucht. Zolang het buiten niet warmer is dan 25°C hoeft er immers niet bij- gekoeld te worden door een extra (DX) koelmachine. Er zijn inmiddels ook systemen op de markt, waarbij de koude lucht ’s nachts opgeslagen kan worden. Helaas is vrije koeling of indirect vrije koeling niet op iedere locatie toepasbaar. Voor kleinere serverruimtes, c.q. serverruimtes met relatief lage koel-capaciteitsbehoefte is de investering vaak te hoog om te kunnen terug te verdienen.

Duurzaam koelen van de serverruimte

Als directe vrije koeling prijstechnisch niet interessant is dan zijn er diverse mogelijkheden om het energieverbruik van de koelinstallatie te reduceren. Het meest belangrijk is de scheiding tussen de warme en koude lucht. Zolang de koude lucht niet vermengd wordt met warme lucht hoeft er niet- of beperkt bij-gekoeld te worden. De meest eenvoudige en goedkope oplossing is het plaatsen van blindpanelen in de racks. Nog beter is het afsluiten van de koude (of warme) lucht door middel van een Cold- of Hot Cube. Er zijn ook gesloten racksystemen, waarbij de koeling geïntegreerd wordt in het rack en uitsluitend de apparatuur in het rack wordt gekoeld.

Indien gebouwen zijn voorzien van een WKO installatie kan dit dienen als primaire bron voor het koelen voor de apparatuur in de computerruimte. Als back-up wordt dan vaak een DX (Direct Expansion) systeem geïnstalleerd. DX wordt toegepast in zowel Downflow, als InRow (Inline) koelsystemen. Tegenwoordig zijn deze systemen uitgerust met een toerenregeling. Deze (Inverter) systemen zijn aanzienlijk zuiniger dan de traditionele aan/uit systemen, doordat deze systemen op een laag toerental kunnen koelen.

Advies op maat door X-ICT

Er is geen pand gelijk en de capaciteit kan variëren van een paar Kilowatt tot honderd(en) Kilowatts. Dit betekent dat elke situatie uniek is. Voor iedere situatie kunnen wij vanuit X-ICT een oplossing bieden, die bovendien al elders is geïmplementeerd. Een betrouwbare en duurzame koeloplossing begint bij het onderzoeken van de huidige en toekomstige capaciteitsbehoefte. Raakt uw huidige koelsysteem op leeftijd of is de capaciteitsvraag aanzienlijk veranderd of gaat deze veranderen? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze adviseurs.

Themamaand Q3 posts - blog Duurzaam koelen .png

Meer weten over serverruimte koeling?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

X-ICT in Zwolle

Over X-ICT

Wij zijn X-ICT

Sinds 2007 zijn wij een zelfstandig bedrijf, maar ons team heeft ruim 20 jaar ervaring. Met veel enthousiasme delen wij deze kennis met u tijdens een kennismakings- en/of adviesgesprek. Of kom eens kijken in onze showroom. U bent van harte welkom!

Onze mensen en de manier waarop zij onze relaties verder helpen maken X-ICT uniek. Onze klanten waarderen ons vanwege onze manier van samenwerken: ‘We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen’.

bottom of page