top of page

X-ICT BLOG

Brand in de serverruimte

Door Marc van Rijssen

Voorkomen is echt beter dan genezen

Het klinkt uiteraard als een cliché, maar als dit ergens van toepassing is dan is het wel bij een (beginnende) brand in uw computerruimte. De impact van een brand in een computerruimte wordt vaak onderschat. Doorgaans ligt de focus op het veilig stellen van gegevens. Indien u beschikt over een eigen computerruimte die wegens brandschade niet meer beschikbaar is, dan kost het vaak veel tijd om weer een operationele IT voorziening voor uw gebruikers of cliënten te faciliteren. Een dag zonder IT kost doorgaans aanzienlijk meer geld dan de investering in een brandblussysteem.
 

Detecteren

Het is belangrijk om een (beginnende) brand in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er een blussing plaats vindt, zonder dat er brand is geweest. Bij detectie wordt gedacht aan (traditionele) rookmelders in het plafond. Deze rookmelders maken doorgaans geen onderscheid tussen stof en rook. Daarnaast heeft een beginnende brand in eerste instantie onvoldoende energie om de rookmelders in het plafond te bereiken. Bij computerruimtes is dit extra gecompliceerd door de toepassing van airconditioners, welke hoge luchtsnelheden veroorzaken.

Enerzijds wordt een beginnende brand, zoals bijvoorbeeld bij een aansluiting onder de vloer niet ontdekt of anderzijds wordt stof aangezien voor rook en wordt er ten onrechte een blussing van de ruimte uitgevoerd met alle gevolgen van dien.

Een brandblussysteem voor in een computerruimte vereist een nauwkeurig aspiratiedetectie systeem, waarbij aspiratiebuizen zijn voorzien van kleine gaatjes. De deeltjes in de aangezogen lucht worden geanalyseerd, waardoor vastgesteld wordt of er daadwerkelijk sprake is rook is vrijgekomen als gevolg van een beginnende brand.

Manieren van blussen

Het primaire belang is uiteraard het blussen van de brand en te voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt binnen het pand. Minstens zo belangrijk is om er voor te zorgen dat uw kritische IT apparatuur onbeschadigd blijft. Water is dan geen optie en het verdringen van zuurstof betekent dat de ruimte niet meer toegankelijk is. Gelukkig zijn er blusgassen voor handen, dit is veilig voor mensen en apparatuur en levert nagenoeg geen schade op aan het milieu.

 

Ruimte of rack brandblussystemen

Afhankelijk van de inrichting van uw computerruimte; openkasten met geperforeerde deuren of een gesloten rack opstelling met een Closed Loop luchtcirculatie in het racks, is er de mogelijkheid om de complete ruimte te bewaken of het blussysteem op rack-niveau te implementeren. Er is altijd een oplossing die past bij uw situatie.
 

Meer weten over brandblussystemen voor uw computerruimte?

Onze adviseurs maken graag een afspraak bij u om u nader te informeren over de mogelijkheden voor uw computerruimte. Neem contact met ons op.

bottom of page