top of page

X-ICT BLOG

Veranderingen in de computerruimte

Door Marc van Rijssen

Veranderingen in uw computerruimte

Bij het verwerken van data wordt warmte ontwikkeld. IT systemen geven warmte af aan de omgeving. Het koelen (onttrekken van warmte) vergt veel energie. Min of meer kan gesteld worden dat iedere Kilowatt aan IT belasting één Kilowatt aan koelcapaciteit vergt. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van energie(kosten) op gaat aan koelen van de computerruimte. Wat zijn de ontwikkelingen en wat is het gevolg hiervan? Lees er meer over in deze blog.

 

Technologische ontwikkelingen

Indien IT systemen minder energie verbruiken ontstaat minder warmteontwikkeling en is er minder koelcapaciteit nodig. Dit zien wij ook in de praktijk. In het verleden had iedere fysieke server een eigen taak en was de gemiddelde Utilisation (benutting) van een server 10% a 20%. Door virtualisatie is dit enorm verbeterd en zijn er aanzienlijk minder fysieke servers nodig. De hardware in servers is bovendien aanzienlijk zuiniger geworden. Dit betekent dat het energieverbruik per fysieke server steeds verder wordt gereduceerd. Door toepassing van SSD technologie in storagesystemen neemt het gebruik van traditionele harde schijven steeds verder af. Een SSD bevat geen draaiende delen en ontwikkelt daardoor minder warmte. Al met al betekent dit bij veel organisaties dat er minder fysieke hardware wordt gebruikt en de apparatuur die gebruikt wordt verbruikt minder stroom en produceert minder warmte.

 

As a Service

Naast virtualisatie worden steeds meer applicaties of zelfs complete infrastructuur als dienst (As a Service) afgenomen. Tien jaar geleden had iedere organisatie een mailserver, tegenwoordig maken veel organisaties bijvoorbeeld gebruik van Office 365. Er zijn organisaties die nagenoeg alle toepassingen vanuit een eigen computerruimte serveren en er zijn organisaties die nagenoeg alle applicaties vanuit een externe Cloud aangeboden krijgen en wellicht een kleine hoeveelheid (doorgaans) zeer kritische IT apparatuur overhouden. Dit noemen we tegenwoordig Edge Computing.

 

Verandering

De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd, door enerzijds technologische ontwikkelingen en anderzijds de toepassing van Cloud diensten en/of As a Service toepassingen. Bij de bouw van computerruimtes, 15 jaar geleden, was de gedachte dat lokale IT capaciteit alleen maar zou groeien. Het gevolg is dat wij vanuit X-ICT veel computerruimtes tegenkomen, waarbij de IT belasting nog maar een fractie van de ontwerpbelasting bedraagt.

Gevolg

Indien een computerruimte is ontworpen voor 40kW en er bijvoorbeeld maar 7kW aan IT belasting is overgebleven dan mag duidelijk zijn dat er veel koelcapaciteit aanwezig is. Daar komt bij dat moderne IT apparatuur ontworpen is voor hogere bedrijfstemperaturen. Met andere woorden; door de geringe IT belasting, in combinatie met een (vaak) onnodig lage omgevingstemperatuur gaat veel energie verloren. Daarnaast wordt de kans op storingen groter. Indien de IT belasting en de hieruit voortvloeiende warmte ontwikkeling te laag wordt ten opzichte van de ontwerpbelasting, zal het koelsysteem steeds vaker aan/uitschakelen. Dit is niet goed voor het koelsysteem. Daarnaast zijn fluctuaties in de temperatuur niet bevorderlijk voor de levensduur van IT apparatuur.

 

Datacenter Impact Analyse

Waarschijnlijk is bij u de situatie ook wezenlijk veranderd in de afgelopen 15 jaar. De Datacenter Impact Analyse (DIA) is dan een ideaal vertrekpunt om te bepalen hoe u uw computerruimte kunt aanpassen aan de veranderende situatie. Bent u benieuwd hoe uw serverruimte erbij staat? Neem contact met ons op. 

bottom of page