Neem direct contact met ons op 0384552755

X-ICT BLOG
De UPS opnieuw uitgevonden
Door Marc van Rijssen
Veranderingen in de IT omgeving
Een traditionele IT omgeving bestaat uit een Main Equipment Room (MER) en doorgaans meerdere Satellite Equipment Room(s) (SER). De MER wordt/werd ook wel gezien als het rekencentrum. Een SER was soms niet veel meer dan een veredelde bezemkast met een hoop verbindingen. In de loop der jaren is dit toch wel veranderd. Door veranderingen in het applicatie landschap, virtualisatie en het gebruik van Cloud Services, zien we dat de gemiddelde MER er anders uitziet dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Niet alleen de MER, maar ook de SER(s) zijn in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. In deze blog vertellen we daar meer over.
De SER als stroom-distributiepunt
Steeds meer apparaten worden gevoed via het netwerk middels Power over Ethernet (PoE). Dit betekent dat we vanuit een SER niet alleen data distribueren, maar dus ook stroom. Denk hierbij aan Access Ponts ten behoeve van WiFi, camera’s of bijvoorbeeld detectie en observatiesystemen in de zorg. Door steeds meer switchpoorten te belasten met PoE, wordt er steeds meer stroom verbruikt, c.q. elektrisch vermogen ontwikkelt. De consequentie hiervan is dat er steeds meer warmte wordt gegenereerd.
Noodstroom in de SER
Als de stroom in de SER weg valt dan valt niet alleen de netwerkverbinding weg, maar verliezen de aangesloten apparaten tevens hun voedingsspanning. Een noodstroomvoorziening zoals een UPS wordt dan ook steeds belangrijker. In bepaalde gevallen gelden er zelfs eisen aan UPS systemen, in combinatie met een minimale autonomie (Runtime).
UPS en warmteontwikkeling
Het koelen van de MER is doorgaans wel op orde. Bij de SER(s) is dit vaak niet het geval. Soms is de SER letterlijk begonnen als bezemkast met wat verbindingen, waar langzamerhand steeds meer netwerkcomponenten aan toe zijn gevoegd. Als er nu een aantal 48-poorts PoE switches zijn geïnstalleerd dan wordt er wel degelijk warmte ontwikkeld, zeker als deze switches zijn geïnstalleerd in een patchkast met weinig ventilatie of zelfs een dichte deur. Vaak zijn de temperaturen (ruim) boven de 25°C en dat is te warm voor een traditionele UPS. Althans, de levensduur van de batterijen wordt ernstig verkort. Dit betekent dat vaak na drie jaar de batterijen al moeten worden vervangen. Zeker voor organisaties met veel van deze SER’s betekent dit dat er veel geld moet worden gereserveerd om de UPS systemen te onderhouden.
Verandering vraagt om nieuwe UPS technologie
In veel gevallen is het niet mogelijk, c.q. niet gewenst om actieve koeling te implementeren. Het vergt aanzienlijke investeringen (versus batterijen vervangen) en technisch is gezien is het ook niet altijd mogelijk. Bovendien is een wat hogere temperatuur voor IT apparatuur doorgaans gen probleem op. Een traditionele UPS op basis van loodzuur batterijen zal het echter wel eerder opgeven.
Om deze reden worden er steeds meer Lithium-ion UPS systemen toegepast. Deze UPS systemen zijn wat duurder in aanschaf, maar kunnen opereren tot wel 35°C, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur. Dit betekent dat actieve koeling voor de UPS niet nodig is. Bovendien gaan deze batterijen vijf tot 10 jaar mee. Dit bespaart op de investering in koeling en op onderhoudskosten van UPS systemen. Zeker indien u veel UPS systemen gebruikt, zijn deze besparingen aanzienlijk.
