top of page

BLOG

Wat zijn de gevaren van een onoverzichtelijke serverruimte bij een bedrijf?

Een serverruimte wordt altijd gestructureerd ingericht met als doel overzicht te houden. Toch zijn er omstandigheden waardoor een stuk overzicht verloren gaat. Denk hierbij aan veranderingen en uitbreidingen van procesbesturing door nieuwe computergestuurde machines. Heel logisch, maar kan dat kwaad? Wat zijn de gevaren van een onoverzichtelijke serverruimte bij een bedrijf?

Hoe ontstaat een onoverzichtelijke serverruimte bij een bedrijf?

Een onoverzichtelijke serverruimte ontstaat doorgaans niet in één keer. Er gaan vaak jaren overheen tot het overzicht opeens kwijt is. De vraag naar data wordt alsmaar groter, waardoor serverruimtes voller raken. Er worden computers bij geplaatst en steeds meer draden getrokken. Vaak zijn er meerdere partijen bij betrokken die niet op een eenduidige wijze het kabelmanagement indelen. Er wordt steeds iets bijgeplugd zonder de oorspronkelijke structuur te volgen. Hierdoor gaat voor medewerkers langzaam het overzicht verloren en weten ze niet meer waar een kabel bij hoort. Er is geen duidelijke tekening of handboek aanwezig.

Je kunt dit vergelijken met de boiling frog. Als je een kikker in een pan met kokend water zet, zal hij er direct uitspringen. Dit gevaar wil hij niet! Stop je een kikker in een pan met koud water en laat je de pan langzaam opwarmen, dan zal de kikker blijven zitten. Hij heeft niet door wat er gebeurt.

Als er in een groeiende organisatie niet goed wordt nagedacht over de uitbreidingen in de serverruimte, dan heeft dit gevolgen voor de lange termijn. Pas als het te laat is, komt het besef dat het overzicht weg is.

Hoe herken je dit?

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om alert te zijn op de eerste tekens van een onoverzichtelijke serverruimte. Dit zijn:

 

- Kabels liggen vrij over de vloer van de serverruimte en zijn niet goed weggewerkt;

- Het bijplaatsen van een kast;

- Trossen kabels lopen door elkaar van en naar verschillende in- en uitgangen van de serverruimte;

- Er staan deuren open die gesloten horen te zijn.

 

Het is logisch dat dit gebeurt. Bedrijven groeien en dus hun IT-infrastructuur ook. Vaak lijkt een enkele kabel op de grond nog niet zo’n probleem. Maar het is wel het begin van een onoverzichtelijke situatie. Als er eentje op de grond ligt, weet je nog wel wat er aan de hand is. Het maakt het wel makkelijker om ook een tweede kabel op de vloer te hangen.

 

Hoe meer er zonder nadenken wordt ingeplugd, hoe groter later de kans ontstaat dat het overzicht verdwijnt. Al helemaal wanneer personeelsleden met specifieke kennis met pensioen gaan en de organisatie verlaten. Wees dus alert bij deze eerste tekens en wacht niet tot je het overzicht volledig weg is.

Wat zijn de problemen van een onoverzichtelijke serverruimte?

Er zijn verschillende problemen die kunnen ontstaan door een onoverzichtelijke serverruimte.

 

1. Het vinden van storingen wordt moeilijker

 

Steeds meer zaken binnen bedrijven worden gestuurd door data. Dat zijn vaak niet alleen computers, maar ook machines, bewakingscamera’s of de verlichting in panden. Storingen binnen deze data kunnen voor grote problemen zorgen en moeten daarom snel worden gevonden.

 

Als bijvoorbeeld de datakabels niet zijn gegroepeerd, dan is het een hele zoektocht om een storing precies te achterhalen. Het volgen van kabels in een onoverzichtelijke serverruimte is zeer arbeidsintensief. Waar komt de kabel vandaan en wat wordt ermee aangestuurd? Als dat overzocht ontbreekt, hoe weet je dan waar de storing het signaal onderbreekt? In zulke gevallen staat de productie daardoor onnodig lang stil.

2. Onoverzichtelijkheid zit niet alleen binnen de serverruimte

Wanneer een serverruimte onoverzichtelijk is, kunnen we vaak aannemen dat ook de kabels boven de plafonds niet goed zijn gegroepeerd. Of niet beschermd liggen in een deugdelijke kabelgoot. Dan beperkt het probleem zich niet alleen tot de serverruimte, maar betreft het de hele IT-structuur. Dan wordt het lokaliseren van problemen nog arbeidsintensiever.

 

Kun je de storing in de serverruimte niet vinden? Dan wordt het zoekgebied van je probleem dus groter. Je moet dan ook alle kabelverbindingen tussen machines en servers gaan controleren. Dat betekent dat je ook de kabels boven het plafond nalopen. En hierdoor staat de productie alleen maar langer en langer stil. Dit kan een organisatie of bedrijf tienduizenden euro’s extra kosten.

 

3. Een serverruimte als bron van storingen

Storingen zijn altijd vervelend. Al helemaal wanneer zo’n storing niet eens had hoeven plaatsvinden. Wanneer trossen kabels over de grond lopen en niet netjes in een kabelgoot zijn bevestigd, is het veel makkelijker om er per ongeluk over te struikelen en zo het signaal te beschadigen.

4. Klimaatproblemen

Het klimaat en de temperatuur is van groot belang in een serverruimte. Wanneer je een extra kast in de ruimte plaatst, heeft dit invloed op de luchtstroom. En de luchtstroom heeft weer invloed op de temperatuurverdeling in de ruimte. Zo produceer je structureel meer warmte dan waar de ruimte op ingericht is. De koelinstallatie gaat harder werken en dit kost onnodig veel energie. Daarnaast veroorzaakt dit mogelijk meer condens waardoor weer vochtproblemen ontstaan. Vocht heeft een slechte uitwerking op kabels, elektronica en data. Met alle gevolgen van dien.

Waarom X-ICT?

De serverruimte is voor veel organisaties het zenuwcentrum van het bedrijf. Zonder goedwerkende serverruimte, ontstaan er in het gehele bedrijven grote problemen die erg veel geld kunnen kosten. Is het bij jouw organisatie tijd om dit soort problemen te voorkomen? Kies dan voor een partij die alles in huis heeft om een serverruimte goed in te richten.

 

Bij X-ICT nemen we het gehele proces in handen. We creëren structuur voor optimaal overzicht, richten de serverruimte in en zorgen voor een optimaal koelsysteem. Als je ons inschakelt bij het uitbreiden van je serverruimte, ben je er zeker van dat er altijd wordt gekeken naar het geheel. Zo voorkom je dat verschillende taken bij verschillende partijen worden neergelegd en behoud je het overzicht. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op. We vertellen je graag meer. Ook voor advies kun je bij ons terecht.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

X-ICT in Zwolle

Over X-ICT

Wij zijn X-ICT

Sinds 2007 zijn wij een zelfstandig bedrijf, maar ons team heeft ruim 20 jaar ervaring. Met veel enthousiasme delen wij deze kennis met u tijdens een kennismakings- en/of adviesgesprek. Of kom eens kijken in onze showroom. U bent van harte welkom!

Onze mensen en de manier waarop zij onze relaties verder helpen maken X-ICT uniek. Onze klanten waarderen ons vanwege onze manier van samenwerken: ‘We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen’.

bottom of page