top of page

X-ICT BLOG

Duurzaam koelen in de serverruimte

Door Marc van Rijssen

Bij het verwerken van data in de serverruimte komt veel warme lucht vrij. Het koelen van de serverruimte en het onttrekken van warmte vergt veel energie. Min of meer kan gesteld worden dat iedere Kilowatt aan IT belasting overeenkomt met één Kilowatt aan koelcapaciteit. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van energie, en dus kosten, op gaat aan koelen van de serverruimte.

 

Effectief koelen

We krijgen vaak de vraag wat er precies gekoeld moet worden: de gehele ruimte of de IT apparatuur in de racks? Een klein voorbeeld; als een pak melk gekoeld moet worden dan zetten we de koelkast op 7 graden, in plaats van dat we de temperatuur in de complete keuken verlagen, toch? In een computerruimte zien wij nog vaak dat de temperatuur onnodig laag is, terwijl de temperatuur van de IT apparatuur en met name van de UPS, relatief hoog is.

Dit is op te lossen door warme en koude lucht beter van elkaar te scheiden. Hoe warm de totale ruimte wordt is in veel gevallen niet zo relevant. Terug naar het pak melk. Het is

veel effectiever (en prettiger) om een koelkast aan te schaffen dan om de temperatuur in de hele keuken op 7°C te houden. Als de koelkast niet goed sluit of als de deur open blijft staan dan zal de compressor telkens aanslaan en gaat er energie verloren. Door in uw computerruimte warme en koude lucht optimaal te scheiden bereikt u het zelfde resultaat. De mogelijkheden en de winst die te behalen valt hangen af van de rackopstelling in uw computerruimte. In sommige gevallen levert het toepassen van blindpanelen al een besparing op.

Graadje warmer

De huidige IT componenten zijn ontworpen voor aanzienlijk hogere temperaturen dan in het verleden. Vaak wordt de maximale temperatuur in de koude zone bepaald door de UPS, indien

deze in de koude zone is opgenomen. De meeste UPS systemen mogen niet warmer worden dan 25 °C met oog op de levensduur van de batterijen. Indien wordt gekozen voor een inblaastemperatuur in de koude zone van 24°C dan zal de temperatuur in de ruimte (bij een koude gang) een aantal graden warmer zijn. Dit wordt nog wel eens als vreemd ervaren, omdat het betreden van een computerruimte in het verleden werd geassocieerd met lage temperaturen.

 

Computerruimte inspectie

Door gebruik te maken van professionele computerruimte koeling en door eens kritisch te kijken naar de juiste temperatuur en het scheiden van warme en koude luchtstromen, is er veel winst te behalen en geld te besparen. Belangrijk is dat de scheiding van koude en warme lucht ook consequent wordt toegepast, door middel van afdeling en bijvoorbeeld blindpanelen.

 

Onze consultants inspecteren dagelijks computerruimtes en kijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn om zo effectief en duurzaam te koelen.

Bent u benieuwd waar u kunt energie kunt besparen in uw IT omgeving? Neem contact met ons op.

bottom of page